Chleb gryczany z suszoną śliwką
Składniki:
300 g mąki gryczanej
75 g skrobi ziemniaczanej
50 g siemienia lnianego
1 duża szczypta soli
300–350 ml wody
1 garść suszonych lub wędzonych śliwek
25 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżka oleju do wysmarowania formy
Sposób wykonania:
- Drożdże wymieszaj z 100 ml letniej wody, cukrem i około 50 gramami mąki.
- Odstaw w ciepłe miejsce bez przeciągu, aż zacznie puszczać bąbelki i podrośnie.
- W międzyczasie śliwki pokrój w paski, siemię lniane zmiel w młynku na pył.
- Wymieszaj wszystko razem z masą drożdżową i resztą wody. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeśli będzie zbyt gęste dolej wody, jeśli zbyt rzadkie dodaj mąki gryczanej.
- Foremkę posmaruj olejem, przelej do niej ciasto. Na wierzchu ułóż pojedyncze śliwki dla dekoracji.
- Odstaw do wyrośnięcia pod ściereczką na około 2-4 godziny (zależnie od temperatury).
- Kiedy podwoi swoją objętość piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 30–40 minut.
- Odstaw na kratkę do wystudzenia.
Wskazówki:
Jeśli nie lubisz suszonych śliwek możesz je pominąć.
Zamiast śliwek możesz użyć także nasion słonecznika, pestek dyni lub na przykład suszonych pomidorów i bazylii, jak w moim przepisie na chleb ryżowy.
Chlebek ten pasuje do dodatków zarówno wytrawnych jak i na słodko.
Pamiętaj, że tak, jak każdy chleb, możesz go pokroić w kromki i zamrozić – jeśli nie masz jak zjeść go od razu, to możesz skorzystać ze świeżego pieczywa nawet kilka tygodni później. Przechowuj go szczelnie zamkniętego najlepiej w woreczkach strunowych.