Chleb ryżowy śródziemnomorski
Składniki:
300 g mąki ryżowej (może być zmielony ryż)
100 g skrobi ziemniaczanej
3 łyżki siemienia lnianego
25 g świeżych drożdży
2 łyżki suszonych pomidorów (przyprawa, nie z zalewy)
1 łyżeczka suszonej bazylii lub ziół prowansalskich
1 szczypta soli
1 łyżeczka cukru
około 300 ml wody
1 łyżka oleju do wysmarowania formy


Sposób wykonania:
- Drożdże rozpuść w 100 ml wody wraz z dwoma łyżkami mąki ryżowej i cukrem.
- Odstaw w ciepłe miejsce bez przeciągu, aby spokojnie wyrosło.
- W międzyczasie zmiel siemię lniane na pył.
- Kiedy drożdże będą mocno wyrośnięte dodaj pozostałe składniki i wymieszaj. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeśli będzie zbyt rzadkie dodaj trochę mąki ryżowej, jeśli natomiast będzie zbyt gęste dolej odrobinę wody.
- Przelej do wysmarowanej olejem foremki. Odstaw do wyrośnięcia pod ściereczką na około 2-4 godziny (zależnie od temperatury).
- Kiedy podwoi swoją objętość piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 30 – 40 minut.
- Studź na kratce.
Wskazówki:
Chleb ma bardzo przyjemny, śródziemnomorski posmak przez dodatki smakowe które są do niego dodane. Jeśli jednak nie lubisz takiego połączenia, to pamiętaj, że możesz je pominąć i dodać po prostu jakieś ziarna (nasiona słonecznika, pestki dyni, sezam), lub po prostu upiec go bez dodatków.
Pamiętaj, że tak jak każdy chleb możesz go pokroić w kromki i zamrozić – jeśli nie masz jak zjeść go od razu, to możesz skorzystać ze świeżego pieczywa nawet kilka tygodni później. Przechowuj go szczelnie zamkniętego najlepiej w woreczkach strunowych.