Insulinooporność
Nie możesz schudnąć?
Jesteś ciągle na diecie i nie możesz schudnąć? Nie objadasz się i tyjesz „z powietrza”? Twoje koleżanki jedzą duże ilości jedzenia i chudną, a Ty zawsze ograniczasz wielkość porcji na talerzu a mimo wszystko masa ciała nie spada? Możliwe, że dostarczasz swojemu organizmowi odpowiedniej ilości kalorii, ale nie zjadasz odpowiednich dla Ciebie produktów spożywczych.
Czym jest insulinooporność?
Insulinooporność (skrót – IO) jest zaburzeniem powodującym zmniejszoną wrażliwość tkanek na insulinę w organizmie, co prowadzi do nieprawidłowego poziomu glukozy. Po spożyciu posiłku organizm nie potrafi „utrzymać w ryzach” poziomu glukozy we krwi mimo tego, że produkuje coraz większe ilości insuliny. Obciąża tym samym trzustkę i przyzwyczaja organizm do stale wysokiego poziomu hormonu. Ciągle podwyższony poziom insuliny uniemożliwia chudnięcie a zaniedbanie problemu, może także prowadzić do cukrzycy i innych powikłań, dlatego tak ważne jest stosowanie odpowiednio zbilansowanej diety.
Co wiąże się z insulinoopornością?
Bardzo często IO współistnieje (oraz nieleczona może powodować) inne choroby takie jak:
- Otyłość,
- Cukrzyca typu II,
- Zespół policystycznych jajników (PCOS),
- Niepłodność,
- Nadciśnienie,
- Niealkoholowe stłuszczenie wątroby.
Zazwyczaj osoba z insulinoopornością ma problem z nadwagą lub otyłością. Pacjent przychodzi do gabinetu dietetyka i skarży się, że przytył przez IO. Nieprawidłowe żywienie powoduje otyłość i insulinooporność. Zarówno insulinooporność może być przyczyną otyłości jak i odwrotnie: otyłość – insulinooporności. W większości przypadków dolegliwości te pojawiają się, kiedy prowadzimy nieodpowiedni tryb życia: nie mamy żadnej aktywności fizycznej, jemy za dużo, nieregularnie, tłusto i z dużą ilością produktów wysoko przetworzonych oraz bogatych w cukry proste.
Jak sprawdzić, czy mam insulinooporność?
Insulinooporność diagnozujemy na podstawie badania poziomu glukozy i insuliny na czczo i na tej podstawie oblicza się wskaźnik HOMA-IR. Czasem wykonuje się także test obciążenia glukozą z oznaczeniem poziomu glukozy oraz insuliny w momencie wypicia roztworu 75 gramów glukozy, po 60 oraz 120 minutach.
Jakie objawy wiążą się z insulinoopornością?
Objawami, które mogłyby nas skłonić do podejrzewania zaburzeń w poziomie glukozy oraz insuliny są:
- Otyłość lub nadwaga, problemy ze zrzuceniem masy ciała mimo stosowania diet,
- Napady głodu około 2-3 godziny po posiłku,
- Ciągła ochota na słodycze,
- Senność i zmęczenie, zwłaszcza po posiłku węglowodanowym,
- Obniżenie nastroju, rozdrażnienie,
- Problemy z pamięcią i koncentracją.
Jak leczyć insulinooporność?
Rozwiązaniem problemu jest zastosowanie odpowiedniej diety, bazującej głównie na warzywach, owocach o niskim indeksie glikemicznym, produktach pełnoziarnistych, nabiale (u osób, które nie mają przeciwskazań do spożycia białek mleka) oraz rybach, orzechach, mięsie, tłuszczach roślinnych. Dieta osoby z IO – a właściwie sposób żywienia, bo słowo dieta kojarzy się z chwilową zmianą, a nie modyfikacją na stałe – nie powinna odbiegać znacząco od zdrowej diety. Nie możesz stosować modnych głodówek 800, 1000 czy 1200 kcal, ponieważ to tylko spowolni Twój metabolizm, nie schudniesz i zaszkodzisz swojemu organizmowi. Równie niekorzystne dla Ciebie są diety jednoskładnikowe – tłuszczowe czy białkowe – ponieważ nie są rozwiązaniem na dłuższą metę. Musisz dostarczać organizmowi codziennie odpowiedniej ilości białka, tłuszczów i węglowodanów – bardzo ważny jest jednak ich rodzaj i to skąd pochodzą.
Co jeszcze poza dietą?
Bardzo istotna obok diety jest także odpowiednio dobrana aktywność fizyczna. W przypadku IO nie sprawdzi się bardzo intensywny trening, może on mieć nawet odwrotny skutek. Musisz się ruszać, natomiast jeśli masz nadwagę czy otyłość, a od dawna tego nie robiłeś wybierz aktywność lekką (zwłaszcza na początek): spacery, marsze, nordic walking, pływanie, jazda na rowerze. Pamiętaj, zalecane jest ćwiczyć 30 minut dziennie, każdego dnia.
Czy insulinooporność to częsty problem?
Coraz rzadziej się zdarza, żeby trafiający do gabinetu dietetyka pacjent nie miał problemów z metabolizmem glukozy i insuliny. W ostatnich latach nasz sposób żywienia staje się coraz bardziej nieodpowiedni, przez co insulinooporność stała się plagą naszych czasów, także u dzieci. Odpowiednio dobrany – najlepiej indywidualnie do Twoich wyników badań, Twojego organizmu, Twoich preferencji i trybu dnia przez specjalistę sposób żywienia pozwoli pozbyć się dokuczliwych objawów i dolegliwości towarzyszących takich jak otyłość czy problemy z zajściem w ciążę. Co najważniejsze: odpowiednio dobrana dieta osoby z IO oprócz tego, że jest zdrowa jest także przede wszystkim urozmaicona i smaczna.