Diagnostyka nadwrażliwości (nietolerancji) pokarmowej

StetoskopNaJablku

Mediatory – dlaczego?

Ze względu na opóźnione objawy i brak reakcji IgE oraz IgG, tradycyjne metody nie są skuteczne w diagnozowaniu dolegliwości wywoływanych przez mediatory. Do dzisiaj odkryto już tysiące różnych mediatorów, przez co szukanie winnego jest bezcelowe i bardzo kosztowne. Znaleziono jednak prostszą i tańszą metodę wykrywania poziomu uwalnianych mediatorów. Odkryto, że białe krwinki mają zdolność do zmiany swojej objętości po kontakcie z antygenem. Jest to skutkiem uwalniania przez leukocyty mediatorów i zależy od nasilenia reakcji prozapalnej. Opracowanie metody obiektywnego pomiaru nasilenia zmian objętości przyczyniło się do stworzenia Testu MRT. Ten Test określi stopień Twojej wrażliwości na pokarmy oraz dodatki do żywności i pozwoli wyeliminować z diety najbardziej reaktywne produkty.

Coś Ci dolega?

Życie w zawrotnym tempie w czasach modyfikowanej żywności i fast foodu sprawia, że coraz więcej z nas zmaga się z chorobami układu trawienia, bólami głowy i stawów oraz z problemami dermatologicznymi . Często bagatelizujemy sygnały jakie daje nam nasz organizm. Nie jesteś zadowolony ze swojego wyglądu, stanu swojej skóry i włosów? Ciągle czujesz się przemęczony? Masz problemy z utrzymaniem prawidłowej wagi? Relaks i suplementy nie przynoszą efektów? Źle się czujesz po niektórych posiłkach, chociaż standardowe testy alergicznie i badania nic nie wykazały? Nie zawsze winowajcą jest przemęczenie. Być może problem tkwi gdzie indziej. Sprawdź czy źródłem dolegliwości nie jest nadwrażliwość pokarmowa. Pewną diagnozę da Ci Test MRT.

W jaki sposób nadwrażliwość pokarmowa powoduje dolegliwości?

Nadwrażliwość na pokarmy i dodatki do żywności jest złożoną, ale niealergiczną, IgE niezależną reakcją układu immunologicznego. Reakcja ta polega na nadmiernym pobudzeniu różnych typów leukocytów, czego efektem jest uwolnienie mediatorów stanów zapalnych. Doprowadza to do powstawania ognisk zapalnych w przewodzie pokarmowym, a także innych tkankach i narządach, co powoduje pojawienie się lub nasilanie objawów towarzyszących wielu chorobom. Poza tym przy chorobach autoimmunologicznych, dodatkowe pobudzenie układu odpornościowego powoduje pogorszenie stanu zdrowia pacjenta.

Czym jest test LEAP MRT?

Test MRT – Mediator Release Test – to innowacyjna metoda wykrywania stanów nadwrażliwości pokarmowej z określeniem stopnia reakcji na poszczególne pokarmy. To, co jesz jest dla Twojego organizmu obce antygenowo – dlatego układ odpornościowy „interesuje” się Twoją dietą. Jeśli nie masz żadnych dolegliwości, oznacza to, że reakcja organizmu jest nieagresywna – mówimy wtedy o tolerancji pokarmowej. Jeśli ze względu na to, że dany pokarm spożywasz w zbyt dużej ilości albo za często, pojawiają się problemy zdrowotne to znaczy, że mamy do czynienia z nietolerancją pokarmową. Wtedy „zainteresowanie” Twojego układu immunologicznego zmienia się w agresję i zostają uwolnione mediatory – a Ty odczuwasz bóle i pojawiają się stany zapalne o trudnym do zdiagnozowania podłożu. Rozwiązaniem jest wykonanie Test MRT. Badanie wykonywane jest metodą Coultera udoskonaloną metodą wstążki lub metodą cytometrii przepływowej. Wysoką skuteczność metody przy diagnozowaniu nadwrażliwości pokarmowych potwierdziły wyniki próby prowokacyjnej jamy ustnej, testów skórnych i diety eliminacyjnej.

Zjawisko nadwrażliwości pokarmowej

Choć było badane i opisywane od 1956 roku, to nadal wielu z nas nie zdaje sobie sprawy z tego, jak wiele dolegliwości, z jakimi zmaga się na co dzień, może być wynikiem nadwrażliwości pokarmowej.

Program LEAP wychodzi na przeciw problemom osób zmagających się z:

  • zespołem jelita drażliwego
  • innymi chorobami układu trawiennego, w tym chorobą Leśniewskiego-Krohna
  • eozynofilowym zapaleniem żołądka i jelit
  • chorobą refluksową przełyku
  • zespołem metabolicznym
  • nadwagą
  • depresją
  • zaburzeniami ze spektrum autyzmu
  • ADD i ADHD
  • padaczką
  • astmą
  • migrenowymi lub niemigrenowymi
  • bólami głowy
  • bezsennością i innymi zaburzeniami snu
  • przemęczeniem
  • stresem i napięciem
  • problemami z koncentracją i zapamiętywaniem
  • zapaleniem ucha środkowego
  • atopowym zapaleniem skóry
  • trądzikiem i innymi problemami skórnymi
To jedynie początek tej listy. Powszechnie publikowane raporty z badań medycznych wskazują nawet na 75 problemów zdrowotnych, które mogą być ściśle związane z nadwrażliwością pokarmową. Niestety przebieg reakcji jest zwykle opóźniony i przy dostarczeniu niewielkiej ilości antygenu pokarmowego bywa subtelny.

Co więcej, przyczyną może być zarówno jeden składnik jak i kilka, składających się na spożywany posiłek. Szacuje się, że zjawisko nadwrażliwości pokarmowej będzie się nasilać. Już teraz pomyśl o tym, by wyeliminować te zagrożenia z codzienności Twojej i Twoich bliskich.

LEAP to więcej niż dieta – to sposób myślenia o życiu, poznanie siebie i potrzeb swojego ciała. Zrób pierwszy krok w stronę lepszego życia.

Odpowiedzi na więcej pytań związanych z testem LEAP MRT znajdziesz na stronie.